FAQ – vanliga frågor och regler för farthinder!


Tryck pilarna för att läsa svaren

Kan man sätta upp FLEXIBUMP på både grusväg och asfalt?

Svar: Ja, absolut. FLEXIBUMP är det bästa farthindret på marknaden för grusvägar då det ligger stadigt och följer vägbanan så väl. Fungerar lika bra och enkelt på asfalt för att dämpa hastigheten i din närmiljö. Både material och konstruktion är specialutvecklad av oss och erbjuder dig som kund en garanterat trygg funktion som flexar bekvämt då du passerar farthindret.

Blir inte vägen skadad vid montering?

Svar: Ingen som helst fara, hålen efter fästjärnen är endast 12 mm i diameter. När man demonterar FLEXIBUMP på asfalt är det bra om man samtidigt markerar fästjärnens placering. Detta för att använda samma monteringshål vid kommande uppsättning. Samma fästjärn används igen. Naturliga markrörelser fyller snabbt igen utrymmet efter fästjärnen då de tagits bort. Vi har under alla år aldrig fått in någon enda rapport om att håltagningen skulle orsaka tjälsprägning eller liknande. Enkelheten och flexibiliteten är en anledning till det omfattande samarbete vi har med landets vägsamfälligheter, bostadsrättsföreningar, bostadsbolag, kommuner och andra professionella användare. 

Får man lägga ut FLEXIBUMP var som helst?

Svar: Det enda som behövs är tillstånd från markägaren. Äger du en enskild/-privat väg bestämmer du själv över att investera i FLEXIBUMP. Ingår du i en vägsamfällighet eller bostadsrättsförening eller på annat vis äger vägen gemensamt med andra så pratar du med styrelsen eller ansvarig person om att FLEXIBUMP behöver beställas för att sänka farten i området. Om det är en kommunal väg ansöker ni om tillstånd hos kommunen.

Hur förlänger man FLEXIBUMP?

Svar: FLEXIBUMP levereras i två längder 80 cm eller 240 cm. Du väljer smidigt längd och antal i webbshopen. För att anpassa till aktuell vägbredd är det bara att beställa de antal sektioner som krävs. Ett långt farthinder kan monteras tillsammans med ett kort och täcker då 320 cm -och så går det att bygga på efter behov. För att eventuellt specialanpassa längden av en sektion går det enkelt att kapa ner till önskat mått. Monteringsdetaljer levereras med varje FLEXIBUMP så du har allt på plats när leveransen kommer.

Hur tar man bort FLEXIBUMP?

Svar: Med en kofot tar man enkelt upp fästjärnen som sen används vid kommande montering igen. 

Hur gör vi på vintern med FLEXIBUMP?

Svar: De allra flesta väljer att plocka in FLEXIBUMP under vintertid. Men det kan ligga kvar om man markerar var det ligger. Snökäppar eller liknande är lämpligt att använda.

Hur länge håller FLEXIBUMP?

Svar: Våra farthinder håller mycket länge. De första som vi använde såg dagens ljus redan 1981 och används än idag. Visserligen syns det att de blivit något rundare i formen men gör sin nytta precis lika bra fortfarande. Vi har alltid reservdelar i lager som fästjärn och reflexer av High Intesity-typ som ger maximal synbarhet även i mörker. Tryggt för dig som kund att veta om du behöver komplettera med nya fästjärn eller reflexer om 10 år....

Hur sätter man upp skyltarna?

Svar: Varje trafikant ska haft möjligheten att se skylten innan man kommer fram till det första FLEXIBUMP. Sedan kan det ligga hur många farthinder som helst utan att man behöver upprepa skyltningen vid varje. Är det långt emellan rekommenderar vi dock att skyltningen upprepas.

Måste man gjuta eller borra för att montera FLEXIBUMP?

Svar: Nej, FLEXIBUMP är konstruerat för att en person utan stor muskelkraft och tekniska förkunskaper enkelt ska kunna utföra monteringen på endast två minuter! Detta är en av styrkorna med vårt system. Man lägger helt enkelt ut FLEXIBUMP och slår fast de medföljande fästjärnen i asfalten eller grusvägen. En mindre slägghammare är lämpligt att använda. Sen är det klart! Lätt att flytta vid behov och möjligheten att testa olika placeringar är optimala.

Vad säger utryckningsfordonen om detta - och vilken vikt klarar FLEXIBUMP?

Svar: Ett svar vi fått vid flera tillfällen är - detta är mycket ändamålsenligt som fartdämpare och bidrar till att vi inte behöver rycka ut lika ofta... Våra farthinder är med framgång testade av erfaren personal på räddningstjänsten och uppfyller alla myndighetskrav. Ingår som standardutrustning vid många räddningsstationer över hela Sverige, Tryggt för dig som kund att veta - och säger en hel del om kvalitén i våra produkter.... FLEXIBUMP´s smarta och pålitliga konstruktion i specialgummi klarar också de tyngsta fordonen som rullar på svensk väg utan att gå sönder tex. lastbilar, sopbilar, betongbilar, timmerbilar och bussar etc.

Vi har en vägbredd på 4.4 meter, hur gör vi då?

Svar: 4 sektioner 80 cm blir 3.2 meter. Lägg dessa antingen i mitten eller förskjutet till ena sida av vägen. Då kan barnvagnar och cyklister passera på ett smidigt sätt. Att lämna öppet i mitten är sämre eftersom cyklar gärna är mitt i vägen då. Alternativt beställ en FLEXIBUMP Lång på 240 cm och komplettera med en kort på 80 cm.

Är FLEXIBUMP en ny produkt?

Svar: Vi är landets mest sålda farthinder som nu räddat och skyddat liv i 40 år. God kvalitet har lönat sig och vi använder bara egna specialmaterial -och jobbar med en egen säker konstruktion som "flexar" lite då ett fordon passerar i anpassad fart. Vi levererar kundnöjdhet och service under sigillet "Made in Sweden" som är en del av vårt starka varumärke "FLEXIBUMP - Protecting People".

Vad kostar frakten – och hur lång är leveranstiden?

Svar: Vi har utmärkta avtal med landets transportbolag som levererar ända fram till Er dörr. FLEXIBUMP erbjuder enhetsfrakt med hemleverans över hela Sverige för endast 325 kr per beställningstillfälle, gäller oavsett antal kolli och vikt på det totala godset. Om lastpall krävs tillkommer 118 kr för standardpall och 290 kr för långpall. Med egen tillverkning har vi alla produkter på eget lager så leveranstiden är mycket kort, endast några dagar från det att du beställer dina FLEXIBUMP/-tillbehör.

Hur går beställning – och betalningen till?

Svar: Använd i första hand vår webbshop, där väljer ni enkelt längd, antal och eventuella tillbehör. Ni fyller i uppgifter för leveransadress / faktureringsadress och har också möjlighet att ange exakt var godset ska placeras vid leverans (anvisad plats). I samband med beställningen kan ni även ange eventuella portkoder mm. Kryssa gärna i  frakt "Utan kvittens" vilket betyder att åkaren kan lämna er beställning på angiven leveransadress utan att någon skriver under mottagandet. Detta brukar underlätta både för mottagaren och för chauffören - då man kan undvika exakt tidspassning. När godset lämnar vårt lager får du en fraktlänk via mail så ni kan följa transporten i realtid. Efter att leveransen har kommit fram så skickar vi faktura via brev eller mail (anges i shopen, inga avgifter tillkommer i något fall). Betalningstiden är normalt 10 dagar, önskas annan betaltid är det bara att notera det i beställningen så ordnar vi det. Vi är alltid kundorienterade och flexibla. 

Hur lång garanti lämnar ni?

Svar: 10 års garanti på gummimaterialet, vilket innebär marknadens absolut bästa villkor - tryggt att veta för dig som kund. FLEXIBUMP är ett farthinder som tål både rejäl och långvarig belastning och erbjuder totalt sett en oslagbar ekonomi för er trafiksäkerhet. Svensktillverkat betyder också här nolltollerans mot barnarbete, justa villkor och en miljösäker produktion.

Annan fråga, ring gärna 073-6000 442 under telefontid 13.00 - 18.30

Vilken vikt klarar FLEXIBUMP?

FLEXIBUMP´s smarta och pålitliga konstruktion i specialgummi klarar också de tyngsta fordonen som rullar på svensk väg utan att gå sönder tex. lastbilar, sopbilar, betongbilar, timmerbilar och bussar etc.